ÍRÁSAIM

 

 

Az ikervesztés

 

 „ Aki a méhen belül elvesztette az ikrét, az azzal tölti az életét, hogy újra és újra színpadra állítsa az ikre életét és halálát. Semmi sem fontosabb számára, mint ez – még maga az élete sem. Ha egyszer fény derül arra, hogy mi történt a születése előtt, mi az, amit folyamatosan újra színpadra állít, akkor tendenciaszerűen csökken a méhen belül átéltek ismétlésének mennyisége, vagy tökéletesen abba is marad, ami jelentős javulást hoz az érintettek számára.”

 Bizonyítékok az ikerterhességre

Az ikerterhességet ultrahangvizsgálattal tudják bizonyítani orvosilag. Az ultrahanggal diagnosztizált iker elvesztése statisztikák alapján 20-40 %-ban történik meg. (Az összes megfogant terhesség kb. 30%-a még a beágyazódás előtt, másik 30%-a a beágyazódás után, de még a menstruáció-kimaradás előtt megszűnik. A mesterséges megtermékenyítésnél eleve 2-3 embriót ültetnek be.) Az eltűnő iker szakkifejezést használják arra az esetre, amikor a 12. hétig felszívódik a korábban ultrahanggal észlelt magzat, illetve a megszületett gyermek placentája mellett találnak másik méhlepény(eke)t vagy pergamenszerűre kiszáradt magzati maradványt. Sok esetben a dermoid ciszta lehet egy ikermagzat maradványainak rosszindulatú elfajulása, vagyis az egy másik embrió maradványa. A petezsák alatt meglévő vérömleny is lehet bizonyíték ikerterhességnek induló várandósságra.
Kezdeti ikerterhességre utalhat néhány jel. Az anya elvetél vagy abortuszt hajtanak végre, a terhesség mégis folytatódik. Erős vérzést tapasztal az első hónapban. Súlyos fertőző betegségen esik át vagy súlyos fizikai és érzelmi traumát szenved el a terhesség alatt. Hosszú időn át éhezett vagy hányt a várandóssága alatt. A szülés elhúzódó vagy traumás, a baba farfekvéses, vagy kicsi a korához képest. Esetleg agyi bénulás áll be a babánál. A balkezességet vagy a kétkezességet is tarthatják erre utaló jelnek. Ha a családban előfordulnak ikrek, nagyobb az esélye az ikerterhességnek.

Az ikervesztés következményei

Althea Hayton 2003-ban kezdte el a vizsgálatot az egyedül maradt ikrek körében. Megállapítása: „ Aki a méhen belül elvesztette az ikrét, az azzal tölti az életét, hogy újra és újra színpadra állítsa az ikre életét és halálát. Semmi sem fontosabb számára, mint ez – még maga az élete sem. Ha egyszer fény derül arra, hogy mi történt a születése előtt, mi az, amit folyamatosan újra színpadra állít, akkor tendenciaszerűen csökken a méhen belül átéltek ismétlésének mennyisége, vagy tökéletesen abba is marad, ami jelentős javulást hoz az érintettek számára.”
Az életben maradt ikerben feléled a bűntudat: én öltem meg őt, miattam halt meg, miért én élek és miért nem ő, miért nem tudtam neki segíteni, hogy ő is életben maradjon. A születéskor sokan szinte visszafordulnak érte. 

A bűntudat kompenzálására sokféleképpen reagálnak. Nem merik kihasználni a lehetőségeiket. Túlzottan alkalmazkodnak másokhoz, mindenkit meg akarnak menteni. Nehezen tudnak elfogadni, többnyire csak adnak. Tökéletesek akarnak lenni, csak így ismerik el magukat és úgy érzik, csak így lehetnek szerethetők. Nem engedik meg maguknak a boldogságot és a teljes életet. Ez önpusztításba is fordulhat. Sokszor túlhajtják magukat, nem pihennek, több állásuk is van, több foglalkozást is végeznek egymás mellett. Néhányan az alkoholban, drogban találnak megnyugvást. Sokszor elszigetelődnek. Magányosak, úgy érzik, hogy láthatatlanok, kilógnak mindenhonnét, és ők maguk sem próbálnak közeledni másokhoz. Vagy éppen keresik a kapcsolódást, de azt csak szoros formában tudják elképzelni, összeolvadós, kizárólagos, birtokló kapcsolódás az igényük. Társaságban, barátok között is egyedül is érzik magukat.

Állandóan az ikerpárjukat keresik, ideig-óráig meg is találják valakinek a személyében, de egyikük sem az igazi, így a keresést tovább folytatják. Maguk sem tudják, hogy mit keresnek, csak azt érzik, félemberek, hiányzik egy részük. Félnek a veszteségektől, így nem is mennek bele olyan helyzetekbe, ahol esélye van ennek. Erős bennük a halálvágy. Nem meghalni akarnak igazából, hanem oda vágynak, ahol az ikrük van. A Lélek keresi az ikertestvérét. Sokan úgy élnek, mintha már a sírban lennének fél lábbal, élő halottak. Egész életükben betegek, depressziósak, vagy éppen felpörögve élnek, állandóan veszélybe sodorják magukat, baleseteket szenvednek, mintegy kísértve a halált. Nehezen hoznak döntéseket, kerülik a versenyhelyzeteket, a sikertől is távol tartják magukat. Állandó kontroll alatt tartják magukat, az irányítást nem adják ki a kezükből. 

Két embernek lenni egyszerre érzés is kísérheti őket. Ahogy már említettem, több állást vállalnak. De abban is megnyilvánulhat ez, hogy belekezdenek valamibe, amit aztán nem csinálnak végig, úgy érzik, elfogyott az erejük. Evési zavarok is kísérhetik az életüket. Sokat esznek, a másik helyett is, így túlsúlyossá válnak, ezzel is mutatják, hogy ők valójában két helyet foglalnak el a világban. Vagy éppen anorexiásak, megtagadják maguktól az ételt. Többeket az étel összetételére való kóros odafigyelés vagy speciális étrend jellemez, mindenképpen túl nagy hangsúlyt fektetnek az étkezésre. A túlevés és nemevés is felfogható lassú öngyilkosságnak. A gyűjtögetés, felhalmozás is megjelenhet náluk. Egy dologból többet vesznek csak azért, hogy legyen, majd jó lesz valamire. Nem tudnak elengedni, és ez nyilván nem csak a tárgyakra vonatkozik. Az alvási zavarok is magyarázhatók az ikervesztéssel bizonyos esetekben. Ezek az emberek nem tudnak elaludni, vannak, akiket rémálmok gyötörnek (pl. megölnek valakit álmukban).

A párkapcsolataikban is megfigyelhetőek erre utaló jellemzők. Ha közel engednek valakit magukhoz, erős vágy ébred bennük az összeolvadásra. Nem tudnak szakítani, nehezen lépnek ki még a kiüresedett kapcsolatból is, mert számukra az elválás egyenlő a halállal. Betegesen féltékenyek, ha azt tapasztalják, hogy a partnerük figyelme más felé fordul. Dühösek lesznek, félnek, hogy elhagyják őket. Reagálhatnak ellenkező módon is. Ha elkezd kiteljesedni egy kapcsolatuk, túl közel kerülnek a másikhoz, gyorsan kimenekülnek a kapcsolatból. A másikat féltik ilyenkor: el kell küldeni, meg kell védeniük őt saját maguktól, még mielőtt baja lenne. Gyakran eleve olyan partnerbe szeretnek bele, akit nem lehet választani. Vágyakoznak, sóvárognak. Nincs jelenlét és együttlét. Távkapcsolatban vagy háromszög-kapcsolatban élnek, titkos szeretőt tartanak. Közelség és elhagyatottság érzése jelenik meg egyszerre: „Szeretnék hozzád közel kerülni, de nehogy közel gyere!” 
A gyakori partnerváltás is utalhat ikervesztésre. Párhuzamos kapcsolatok főleg a hármasikreknél fordulnak elő. Aki kettőt veszített el, kettőt is szeretne maga mellett tudni. Gyakran válik idővel testvérkapcsolattá a párkapcsolat: nincs szex a felek között, nincs rá igényük, de nagy az egyetértés köztük, az összebújás, közelség a kapcsolat része. Több pár gyerekvállalási nehézsége is visszavezethető ide. Aki elvesztette az ikrét, nem szeretne gyereket, de ezt nem vallja be magának, elhiteti magával, hogy más racionális magyarázata van annak, hogy ő szívesen lemond a gyerekről. Természetesen a párkapcsolat hiányának is lehet oka ez a jelenség.

Szeretettel: Mercz Andi


Címkék:

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel a hírlevelemre, ha érdekel az önismeret és szeretnél értesülni az írásaimról és a programokról. 

 Ma Kincsei | Mercz Andrea © 2021 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.