ÍRÁSAIM

 

 

Felkészülés a Fény érkezésére

Az adventi koszorú szimbolikája

Advent a Fény várásának ideje. Szokás, hogy gyertyát gyújtunk mind a négy vasárnapon. A gyertyákat koszorúra tesszük. A koszorú kör alakú. A kör a teljesség, az egység, az örökkévalóság, az élet.

A koszorú a formájával emlékeztet a varázskörre, amit ártó szellemektől, a gonosztól megvédésre használtak őseink. Kellett egy megszentelt tárgy, ami távolt tart a háztól minden negatív hatást, ártó erőt. A varázskör az év kerekének is megfeleltethető. Nincs kezdete és vége, önmagából indul és önmagába tér vissza. Folyamatos. Állandó mozgásban van. A gyertyák fénye teszi teljessé ezt a szimbolikát.

Advent a befelé fordulás, elcsendesedés időszaka számvetés és megújulás szándékával. Belső utazás, utazás önMAGunkba. Lehetőség az önMAGunkkal összekapcsolódásra.

Az isteni részünkkel találkozás lehetősége. Ez az év legsötétebb időszaka. Szembenézhetünk árnyékrészünkkel, sötétségünkkel, felszínre hozhatjuk azt és a Fénybe emelhetjük. A téli napfordulókor a világosság és az élet győzedelmeskedik, de nem legyőzve a sötétséget és a halált, hanem elismerve és megadva neki a helyét. Mert a sötétségnek is, a halálnak is helye és ideje van. Nélkülük nem létezik a fény és az élet sem. Valójában nincs halál, és akkor élet sem. Nincs sötétség, és akkor fény sincs. Nem ellenpólusai ezek egymásnak. Addig azok csak, amíg arra van szükségünk, hogy ezt higgyük. Egymás kiegészítői ők. Jin és jang.

Advent idején megtapasztalható ez az egység. Használhatjuk ezt az időszakot erre. A sötétség vége és a fényre várakozás egybeesik. Nem szűnik meg a sötétség, átadja a helyet a Fénynek.

Az advent tárgyi kelléke az adventi koszorú. Szimbolikája a tárgyiassága mellett megtölti szakralitással. Megszenteltté válik. A koszorú összeköti az embereket is, akik köré gyűlnek. A család összetart, mindenki a közösség része, senki nem esik ki ebből a körből.

A koszorút sokan maguk készítik, még úgy is, hogy már akkor együtt a család. Nem az a lényeg, hogy a koszorú tökéletesen díszített legyen. A közös alkotásban rejlik a szépsége, benne van a készítőinek a szeretete. Ha nem magunk készítjük a koszorút, akkor is olyat választunk, aminek az elkészítésében benne a kézműves készítő szeretetenergiája.

Kezdjük a koszorú megáldásával az adventi készülődést. Legyen ez is közös rituálé. Ettől szentelődik meg a tárgy.

A gyertyákat előző este kellene meggyújtani, és az óramutató járásával ellentétes irányban haladva. Hiszen transzformáló folyamatot viszünk végbe, ahhoz pedig vissza kell térni a múltba, és meg kell járni újra az utat, most már bentről kifele, ez lebontó folyamat. Célja a sötétség növekedése ellenére a világosság megerősítése az emberek lelkében.

Mi itt Európában a keresztény kultúrkör hagyományai alapján értelmezzük az adventi koszorú szimbolikáját. Mégis van benne egyetemes szimbolika is. Nem olyan egyserű ma már kideríteni, melyik szokásunk honnan ered, melyik mennyire ősi. Nem is érdekes ez feltétlenül. Ha tiszta energiájú minőségről van szó, ha a javunkat szolgálja a jelképessége, nyugodt szívvel használhatjuk.

A 4 vasárnap 4 erényhez kötődik. Mindegyiket megtámogatja egy-egy angyal jelenléte. A 4-es szám maga is a világ teljességét jelenti az anyagi síkon: 4 évszak, 4 égtáj, 4 őselem. A 4 gyertyával a kör és a kereszt szimbolikája válik teljessé. A legismertebb színei a gyertyáknak a lila és a rózsaszín voltak. A 3 lila gyertya a bűnbánat és a megtérés, az egy rózsaszín (ami a lila és a tisztaságot jelképező fehér keveréke) az öröm kifejezése.

A 4 erény tehát a következő: 1. az igazságosság, ehhez kapcsolódik a hit, Mihány arkangyal támogatja.

  1. a mértékletesség, ehhez kapcsolódik a remény, Melkizédek arkangyal támogatja.
  2. a bátorság, ehhez kapcsolódik az öröm, Metatron arkangyal támogatja.
  3. a bölcsesség, ehhez kapcsolódik a szeretet, Jézus támogatja.

Ha ezt az utat megjárjuk, képesek leszünk a téli napfordulókor, karácsonykor, kinek –kinek hite szerint, érkező Fény beengedésére.

Szeretettel: Mercz Andrea önismereti mentor

integrált szemléletű rendszer-és családfelállító tréner

életgyógyász-életküldetési konzulens

a MA kincsei műhely vezetője

  

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel a hírlevelemre, ha érdekel az önismeret és szeretnél értesülni az írásaimról és a programokról. 

 Ma Kincsei | Mercz Andrea © 2021 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.