ÍRÁSAIM

 

 

Családállítás GYIK 4.

 

5 dolog, amit a családállításról szoktatok kérdezni, avagy GYIK=Gyakran Ismételt Kérdések 4.

Honnan tudom, hogy valóban az igazat mutatja-e a Tér, és a családtagomat képviselő személy vagy az állítás vezetője nem a személyes gondolatait mondja el?

Onnét, hogy az állítás vezetőjének nem az a dolga, hogy a saját személyes meglátásait, véleményét adja tudtodra. A módszer iránt elkötelezett családállító tréner nem is ezt teszi, késztetést se érez rá, hogy elmondja, még ha van is saját meglátása. Egyébként meg már nincs, mert elsajátította ezt a látásmódot, a Térrel együtt rezeg és azt fogalmazza meg, ami a Térben megtapasztalható. Ő egy közvetítő, csatorna, a morfogenetikus mezőt tudja olvasni. Ismeri a kódrendszert, le tudja fordítani. Le kell mondania a saját tudásáról és akaratáról. Neki is át kell adnia a vezetést a lelkének. A képviselők is ezt teszik az állítás során. Fel szokott merülni az a kérdés is, ki alkalmas képviselőnek/segítőnek. 

 Attól kezdve, hogy az állíttató kiválasztja a képviselőket, kezeit a vállukra helyezve elhelyezi őket úgy térben, ahogy ott, az adott pillanatban érzi, beindul ez a folyamat. Akkor a képviselő már nem önmaga. Ezután magától elindul a személyek mozgása, ráéreznek az egyén és a hozzátartozó sorsok, események energiájára, kötődéseire.

A klasszikus családállításnál a terapeuta valamivel többet beszél. Megkérdezi a képviselőket, hogyan érzik magukat a helyükön, s a kapott válaszok alapján módosításokat végez – megváltoztatja némelyikük helyzetét vagy helyét, illetve újabb személyeket állít be – egészen addig, amíg a mezőben nyugalom áll be, a kliens tekintetén megjelenik a felismerés.

Ez a módszer segítséget ad abban, hogy az állíttató rá tudjon tekinteni a saját valóságára. A tudás nem bennünk van, hanem körülöttünk. Olyanban veszünk részt, ami meghaladja a személyes tapasztalatainkat és információinkat. Se az állítás vezetőjének, se a kliensnek nincs felelőssége az eredményért. Átadják magukat a bennünket körülfogó valóságnak. Lemondanak arról, hogy az élet, a halál, a sors, a betegség, a gyógyulás mind a kezünkben van.

Bármi is jön ki az állításból, azt nem szabad enyhíteni a kliens kímélése érdekében. Az állítás vezetőjének le kell mondania arról a szándékról, hogy személyes értelemben segítsen. Itt nincs konkrét tanácsadás. A szeretetnélküliség állapotába kell, hogy helyezkedjen. Tele van szeretettel és együttérzéssel, de eza szeretet a kliens lelkének szól. Nyitott szívvel viszonyul hozzá, látja, elfogadja őt, de kemény és részvét nélküli a személyes síkon. Nem sajnálja meg őt a terhei miatt, mert nem kell megsajnálni. Bármekkora is az a teher.

Ahogy már említettem, a vezetőnek le kell mondania a saját tudásáról és akaratáról. Neki is át kell adnia a vezetést a lelkének. Az erő magából a valóságból származik, nem pedig az ő tudásából. Ő megnézi és megvárja, hogy mi fog felbukkanni. Függetlenítenie kell magát a szándékától. Hellinger a megoldás központúságot hangsúlyozza. Sokszor csak jelentéktelennek látszó mozdulatok megtétele szükséges, pl. meghajlás vagy letérdelés a szülő előtt. Nincs élet- és szenvedéstörténet, nincs elemzés, csak egy gesztus. Készen kell állnia erre a kliensnek, az ő lelkében kell megszületnie ennek. A lökés nem mindig segít, sőt inkább hátráltat. A kliens egyszerre részes és megfigyelő, önmagát nézi. Hasonló a meditációhoz, a saját belső folyamatainak a tanúja.

Fel szokott merülni a kérdés, ki alkalmas képviselőnek/segítőnek. Azt gondoljuk, különleges képesség szükséges hozzá. Ugyanazt a magatartást kell követnie, amit az állíttatónak és a terapeutának. Nyitottan, a saját személyiségét, történeteit kívül hagyva álljon be a Térbe és bízza rá magát. Figyelje meg az érzéseit és azokat közölje. Gondolkodni tilos a Térben! Az nem véletlen, milyen szerepet kapnak, mert az róluk, az ő rendszerükről is szól. A segítő elnevezésnek így abban is lett létjogosultsága, miszerint önmagunkat, saját rendszerünket is gyógyítjuk a szerepek által. Segítői szerepben nem lehet károsodni.

A családállítás egy sajátos "energiamezőben" történik. Ez a mező pontosan, egyértelműen nem mérhető és nem meghatározható, ám határozottan megtapasztalható. Mondhatjuk úgy, hogy azt a közös családi lélek, tágabb értelemben sorsközösségek lelke, az élet létrejötte és fennmaradása szempontjából kialakult közösségek kohéziós ereje formálja. Ez a mező olyan, mintha hordozná és továbbítaná az információkat, olyan, mintha emlékezne. A családfelállítás ebből az energiamezőből jeleníti meg képviselők segítségével a család erőterét addig a határig, amíg azt érzékelni képes.

Holnap még jövök az utolsó kérdéssel: Kisvárosban lakom, az ismerőseim közül kerülnek ki a képviselők és az állítás vezetője is, a téma pedig elég személyes, és nem szeretném, ha másnap már az egész város tudna róla. Van erre valami megoldás?

Ezekről pedig eddig írtam: Mehetek-e autóval, tudok-e vezetni az állítás után? Nem leszek rosszul? Nem ütöm ki magam teljesen? https://makincsei.hu/irasaim/141-5-dolog-amit-a-csaladallitasrol-szoktatok-kerdezni-avagy-gyik-gyakran-ismetelt-kerdesek-uj

Elkísérhet-e (elkísérjen-e) a párom, anyukám, barátnőm, gyerekem? Jelen lehetnek-e az állításomon? https://makincsei.hu/irasaim/142-5-dolog-amit-a-csaladallitasrol-szoktatok-kerdezni-avagy-gyik-gyakran-ismetelt-kerdesek-2

Mikor, az állítás után mennyivel fogom érzékelni, tapasztalni a változást?  

https://makincsei.hu/irasaim/143-5-dolog-amit-a-csaladallitasrol-szoktatok-kerdezni-avagy-gyik-gyakran-ismetelt-kerdesek-3

Szeretettel: Mercz Andi

Címkék:

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel a hírlevelemre, ha érdekel az önismeret és szeretnél értesülni az írásaimról és a programokról. 

 Ma Kincsei | Mercz Andrea © 2021 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.