makincsei logo web 03életminőség javító és kézműves műhely

 

 

ÍRÁSAIM

 

 

 

Októberi programok a MA kincsei műhelyben

Erre a hónapra a tűz elem támogatását választottam az őszi programok összeállításakor. Éleszd fel a belső tüzed! Ehhez szorosan kapcsolódik a lelkesedés. Lélekesedés, ugye. Aminek a szenvedély az alapja. Na helyben is vagyunk. Úgy félünk tőle, mint a tűztől. Milyen kifejező, nem? Miért félünk tőle? Mert megégtünk nem egyszer az emberiség történetében. Sokszor szó szerint is, hiszen elégettek máglyán. Ez a tapasztalás van ott a kollektívben. Ezek a bevésődés programok mindaddig működnek, míg nem pakoljuk le őket. 

A belső tűzünk felélesztése téma kapcsán többen felkapták a fejüket, mert tudatosult bennük, hogy takaréklángon égnek, pedig nem így szeretnének. Hogyan tudják ezt megváltoztatni? Hogy lehetségesnek és biztonságosnak érezzék a belső tűzük működését. Ebben igyekszem segítséget hozni a műhely oldalain, programjaival. 

Az egyik legnagyobb akadályt a toxikus környezet jelenti. Hogyan lehet  harmonikussá alakítani? 

A videóban beszélek róla: Hogyan tudunk toxikus környezetet harmonikussá alakítani?

A tartalma: 

✅Milyen tudatszintről éljük túl az életet, milyen tudatszintről éljük meg?
✅Miért kerülünk bele toxikus környezetbe? És miért maradunk benne sokáig?
✅Mi a kiút a toxikus környezetből?
✅Hogyan lehet hiányból jól teremteni?
✅Mire jó a harag? Hogyan vezet el a megbocsátáshoz? És miért jó mindenkinek, ha én meg tudok bocsátani?
✅Hogyan tudja átváltani a bátorság a túlélést megélésre?
✅Hogyan tudjuk a túlélési bevésődési programokat átírni?
✅Mi dolgunk a saját szüleinkkel?

Ha akarod, megteszed. Ha az Egód nem fél, ha nem a tudatalattid irányít.

A programok részletes leírását itt találod: Októberi programok

 

Szeretettel várlak: Mercz Andrea tudatosság-mentor

 

 

 

Szeretettel várlak a MA kincsei életminőség javító műhely zárt csoportjába, az Önmagunk legjobb verziója csoportba. Az elérhetőségét itt találod: Önmagunk legjobb verziója csoport

 

*Ha csatlakozol, az azt jelenti, hogy elköteleződtél önMAGad legjobb verziójának és a tudatosságod tágításának választása mellett. Használd a magad és mindenki javára a csoportban szereplő önismereti úton haladást elősegítő bejegyzéseket. Tarts velünk ezen az úton. Haladjunk együtt.

 

*Kalauzokba rendeztem a tartalmakat, így mindig könnyen elérhetők lesznek. Olyanná vált így, mint egy tudástár. A tanulás pedig önálló tevékenység mentori segítséggel, amire ezután is rendelkezésre állok. Fordulhatsz hozzám bizalommal. Hetente egyszer azért bejelentkezek a csoportba.

 

*A Kalauzok:

1. A komfortzóna tágítása

2. A Szeretet Én vagyok!

3. A pozitív megerősítések helyes használata

4. Ismerkedjünk a szellemi törvényekkel!

5. Tanulok intuícióból működni!

6. Ha hiszem, látom.

7. Csak ülök és mesélek videói

8. Könyvismertetők önismerethez

9. Traumagyógyítás

10. Adventra

11. Új Energia

12. Az ingyenes online MA Kincsei Magazin számainak tartalomjegyzéke

13. Tudatos teremtés

14. Adamus-Saint Germain: Egy mester emlékiratai - hangoskönyv

15. Panaszmentes világ kihívás

16. Együttműködő kommunikáció

17. Így ragyogtasd a Fényed!

18. Önismeret irodalommal

19. Így légy önMAGad legjobb verziója!

20. Belső út - aspektusaink

21. Louise L. Hay: Éld az életed! - hangoskönyv

22. Szokásommá válik a tudatosság! 21 napos kihívás

 

*Mit jelent tudatlanságról tudatosságra váltani?

Önismeret, a másikra figyelés csak ezután tud megvalósulni. A Lélekből, szeretetből élést pedig tudatossággal lehet elérni. Tudatosság az, amikor tudom, hogy mi és miért történik velem, tisztában vagyok az energiák mozgásával és uralni tudom az életemet. Azt látjuk, hogy tudatlanságból mennyi hibát elkövetünk, ezért beláttuk, hogy csak a tudatossá válás tud nekünk segíteni. Ez szintlépést jelent. Ez egy folyamat, ami nem is olyan könnyű, mintánk sem volt eddig rá. Akik megléptük, át tudjuk adni a tapasztalatainkat. Az a legfontosabb, hogy csak akkor tud megvalósulni, ha átégetjük magunkon. Ehhez a folyamathoz adnak támpontokat a csoport tartalmai.

 

*Miért van szükség tudatosodásra?

Felismertük, hogy a generációs minták, az örökölt sors megállít bennünket. A rend kibillent, helyretolni nekünk kell, ha teljes és szabad életet akarunk, amiben önMAGunkat valósítjuk meg. Ez tudatosság nélkül nem megy. Ez a megértés és megbocsátás és továbblépés alapja. Aki nem tudatos, nem tudja letenni a terheit, és a terhek nélkül beleállni a saját életébe és megélni azt. Tudatosság nélkül nem megy a beintegrálása a taapsztalatoknak, megértéseknek, és a személyiség szintjén nem fog történni semmilyen változás. 

 

 

Nézd meg a videót is: Az ÖLV- csoport további működéséről

 

 

Ha ezt szeretnéd, szeretettel ajánlom az Önmagunk legjobb verziója csoportot az önismereti utadhoz: Mercz Andrea tudatosság-mentor

 

Meddig kell még bírni? - ez a fájdalmas kérdés szakad ki sokakból. Tudatszinttől függően vonatkoztatják az életük bizonyos dolgaira, valójában a mechanizmusa mindig ugyanaz. Akkor is, ha a személyes életében érik a megpróbáltatások, és akkor is, ha a korszakváltásból adódó kihívásokra érti.  Valóban, ez a korszakváltás, amiben most vagyunk, komoly feladat, elég nagy kihívás. De azt is tegyük hozzá, nem kapná az emberiség feladatnak, ha nem kapna meg hozzá egyúttal minden segítséget. Sőt, azt is mondom, nem kényszerből vagyunk benne, mi választottuk Lélekként, hogy részt veszünk benne. Amikor így érzel, olyankor fordulj magad felé gyorsan szeretettel, és erősítsd meg magadat arról, hogy ez a múlt, ne felejtsd el, hogy már nem kell bírni azt, amit nem akarsz bírni. Pont ez a korszakváltás lényege, hogy eljött az idő a változtatásra. A döntés a tiéd. És bármikor dönthetsz úgy, hogy így fogsz élni, Ha pedig döntöttél, akkor később ne lépj vissza, nézd csak meg, milyen szépen haladsz benne. És arra is emlékeztesd magad, hogy ne gondolkodj csak emberként, lásd meg az isteni származásod. Kellenek ezek a megerősítések saját MAGunktól magunknak. Szívesen használom például Golenya Ágnes Éva képen idézett mondatát A Kék Vér gyermekei könyvéből. Mi a különbség a kibírás és a megélés között, és hogyan lehet kibírás helyett a megélésre váltani, arról írok a továbbiakban.  

 

A MA kincsei műhelyben az ősz az 5 őselem támogatásával fog telni.

Szeptember a VÍZ, október a TŰZ, november a LEVEGŐ, december a FÖLD és az ÉTER kerül sorra.

Tapasztalatom szerint a tudatosság változtatás tud a legnagyobb támogatás lenni az önismereti utunkon a generációs minták okozta sebek gyógyításában. Ehhez elengedhetetlen, hogy folyamatban gondolkodjunk, ahhoz pedig elköteleződés szükséges. Ezt nehezen fogadjuk el, mert nem szeretjük a függőséget, szabadságra vágyunk. Az elköteleződést rosszul értelmezzük, hiszen nem más személy vagy egy módszer, hanem magunk és a változás irányába kellene megtennünk, ahhoz meg támogatásnak fog jönni egy segítő és a módszerek, hogy vezessenek és kísérjenek a folyamatban.

Mindezeket figyelembe véve alkottam meg a műhely őszi programjait.

✅Az ingyenes heti hírlevelekben és az ingyenes online MA Kincsei Magazinban az adott őselemhez kapcsolódást segítő írások, gyakorlatok érkeznek hozzád. Iratkozz fel az oldalon, ha még nem kapod és szeretnéd.

Ha megkérdezném, mi van az első helyen, ahol harmóniát szeretnél, lehet, hogy Te is azt mondanád, amit a legtöbben: a kapcsolataim legyenek rendben, tudjunk együttműködni. 

Valamiért ez nem megy még igazán. Szerintem te is tudod az okát. Túlzott önközpontúság. Úgy is mondhatnám, hogy egós működés.

Az egó nem haszontalan, csak ha nem jól használjuk. Ha elválasztjuk a Lélektől, ha a félelem határoz meg minket és egyfolytában csak túlélni akarunk, és persze ettől félünk a legjobban, hogy nem maradunk életben. Ennyire nem veszélyes az élet, de annyi mindent hozunk, előző életekből, kollektívból, évezredes tapasztalásokból, és beleragadtunk ezekbe. 

Konstruktívak akkor tudnak lenni a kapcsolataink, ha mi magunk konstruktívak vagyunk magunkkal. Persze hogy minden belőlünk indul. Erről szól az önismeret. 

Ameddig csak a fizikai síkot, a látható anyagi világot ismerjük, hisszük el, mert csak azt érzékeljük, addig elég korlátozottan élünk. A láthatatlan világ, a termeszetfeletti, transzcendens nem újkeletű, a természettel harmóniában élő ember, ősember érzékelte, nem is maradt volna életben, ha nem használta volna ezt a képességét. 

Aztán az idők folyamán valamikor valahogy elvesztettük ezt a képességünket. Lemondtunk róla. Most látjuk, hogy nélküle lehetetlen élni. Mondhatod, hogy pedig elég sokan nem hisznek benne, elutasítják, vagyis nélküle élnek. Így van, ha életnek lehet egyáltalán nevezni azt. De nem ítélkezünk mások felett, hanem belátjuk, hogy mi nem úgy szeretnénk, és teszünk érte. És meglátjuk, hogy minden lehetőségünk megvan erre. Minél többen térünk vissza önmagunkhoz, annál konstruktívabbak tudnak lenni a kapcsolataink.

Ajánlom a Ha hiszem, látom című videósorozatot, ha

✅tanulni akarsz a természetfelettiről,

✅fel akarod számolni azokat az akadályokat, amik miatt nem férsz hozzá a belső vezettetésedhez

✅elég bátor, határozott és felelősséget vállalni tudó vagy, hogy végigcsináld.

Ez a videósorozat nem friss, egy éve készült, de az aktualitásából semmit sem veszített. Egy témához van egy elméleti videó és egy blokkoldó gyakorlatot tartalmazó. Az 1. videót itt találod: Tudatos jelenlét. A többi videóról rövid leírás és az eérhetőségük is megtalálható az 1. videó leírásában. Használd őket egészséggel! 

✅Összeállítok mindegyik őselemhez az adott hónapra egy-egy Tudatosodás változtatást támogató munkafüzetet. Nagyon fontosnak tartom az offline jelenlétet és a kézzel írást az önmagunkról gondoskodásban, ezért nyomtatható formában kapod meg a füzeteket, melyeknek ára 8000 Ft/hó.

Szeptemberben a VÍZ elemmel gyógyulunk: az érzelmek biztonságos áramlását és megélését akadályozó blokkokat oldjuk fel a 15 írásommal, a hozzájuk tartozó gyakorlatokkal, önreflexióval a gyógyító írást alkalmazva.

Hallgasd meg a videót róla: Tudatosság változtatás munkafüzet a víz elem támogatásával

Októberben a tűzelem és vele a konstruktivitás, együtt és a kommunikáció témája, novemberben a levegőelem és vele együtt az aktivitás, szabadság, teljesség témája, decemberben pedig a földelem és vele a pihenés, türelem, csend, bölcsesség téma következik.

Elbűvölő nők együtt önismereti napokon (09.30.; 10. 28.;11.25.;12.16,; 12.30.) is az 5 elem támogatását élvezve oldjuk fel és gyógyítjuk meg a nőiségünket ért traumákat a saját életünkben és a generációs síkon. A női lét korszakait vesszük sorra az őselemekkel összekapcsolva. Hangtálakkal, zenével, szakrális körtánccal, térmunkával, oldásokkal gyógyulunk biztonságos térben és támogató energiában. Szeptemberben a kislány aspektusunkat gyógyítjuk a víz elem támogatásával. 

A programról a részleteket itt találod: Elbűvölő nők együtt önismereti nap

 

Családállítással a jóllétedért 3 alkalmas egyéni konzultáción 8 hét alatt teszünk rendet a családi rendszeredben, keressük meg a hiányzó személyeket, eseményeket és adjuk meg neki a helyet, térképezzük fel a családi viszonyokat, egyenlítjük ki a félresiklott energiákat. Majd felépítjük az életedet, amit a terhek nélkül élhetsz, és megkapod azokat a támogatásokat, amelyek mindennek a megvalósításához szükségesek neked. A konzultációkon kívül online workshopok anyagait is megkapod, melyek a családi rendelméletet alapul véve látnak el hasznos információkkal a változtatáshoz. A csomag ára 60000 Ft. Az egyik konzultáció mindenképpen személyes részvételű legyen, mert ez a családállítás alapjához, a térmunkához szükséges. 

✅Az 1. konzultáción megnézzük, hol és hogyan billent ki a szeretet a családi rendszerében. Gyakran keressük azt a személyt, eseményt, akit/amit megtagadtak a rendszerben, és ez az energia kiegyenlítésre vár. Minden személynek és minden eseménynek joga van a rendszerhez tartozni.

✅Itt véget is érhetne a közös munkánk. Én mégis azt javaslom, folytassuk a 2. konzultációval. Mert azt tapasztalom, szükséges a további kísérés. A rendszerből kitagadott elismerése ugyan megkönnyebbülést hoz az ügyfélnek, de a saját hiányait nem szünteti meg. Azzal is érdemes foglalkozni, neki hol a helye a rendszerében, mert gyökerek nélkül nem lehet repülni. Jó felismerni, milyen támogatással pakolták meg a batyuját a felmenői, milyen tudást adtak át neki, amire támaszkodhat.

✅Ha megvan a helye, bele tud állni a saját erejébe, és meg tudja teremteni tudatosan a saját életét. Ezt segítjük a 3. konzultációval.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a 2. életszakaszuk utolsó évében jönnek az ügyfelek. A 2. korszak a 40-es éveink körül ér véget. Van, aki életközepi válságnak nevezi. Az első életszakaszunkban kb. a nagykorúvá válásunkig begyűjtjük a mintákat a családból és a környezetből. A 2. szakaszban azok alapján éljük az életünket. És egyszercsak azt vesszük észre, hiába a jól berendezett élet, nem tesz boldoggá, valami hibádzik. Ilyenkor az, aki nem dugja homokba a fejét, elmegy egy segítőhöz. Mindig a családi rendszerének a helyreállítása a kulcs. Ezt nem csak magáért teszi, hanem a rendszeréért is, az utódaiért mindenképpen, hogy ők már ne vigyék tovább a saját életükbe az elcsúszott rendet, és visszamenőleg is gyógyítja a rendszerét. A 3. életszakaszába pedig úgy tud eredményesen belépni, hogy tudja, ki ő a terhei nélkül, és milyen életet szeretne. Valójában ekkor áll a startvonalhoz, és mivel felkészült, birtokában vannak a kincsei, tudatosan és könnyedén fog tudni haladni az életében.

Jönnek 20 évesek is konzultációra hozzám. Nem meglepő, hogy ők meg az első életszakaszuk végén vannak. Nekik is ugyanúgy a saját helyük megtalálása, a gyökereik felismerése a téma. Közülük az, aki elég tudatos, már ennyi idősen le tudja tenni a nem támogató mintát, és fel tudja építeni a saját identitását a terhek nélkül. Cipelték már eleget így is, hamar beleálltak gyerekként a felnőtt szerepbe. Sokkal inkább ők voltak a felnőttek eddig, nem a szüleik. Lehet, hogy kimaradt a kamaszkoruk is. Abban is tud nekik segíteni ez a konzultációs csomag, hogy nem eszement módon élik meg a kimaradt szakaszt. Ők is gyógyítják a rendszerüket, gyakran ennek hatására kapnak észbe a szüleik is.

És jönnek hozzám 65-70 éves ügyfelek is. Ők kimondottan a gyerekeiken és akinek már van, az unokáikon akarnak segíteni. Vissza akarják venni tőlük a nem őket illető terheket, vállalják a felelősséget.

Garanciát vállalok arra, hogy ez alatt a 2 hónap alatt megértésre fogsz jutni és fel tudod építeni a saját életed. A megvalósítása már rajtad áll, abban is szívesen kísérlek majd. A garanciát úgy tudom vállalni, ha elkötelezed magad mentoráltként úgy, ahogy én is elkötelezem magam mentorként. Ehhez azt is kérem, hogy az összeg felét fizesd ki előre. A másik felét a 3. konzultáció végén kérem tőled. Ha mégsem jutnál megértésre - amit az elköteleződésünk miatt kétlek -akkor nem kell kifizetned a 2. részletet. 

Ha érdekel az egyéni konzultáció, írj az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.  

Bővebben a hírlevelekben olvashatsz mindezekről. Minden hétfőn küldök egy emailt. Ha még nem kapod és szeretnéd, iratkozz fel az oldalon.

Szeretettel: Mercz Andrea tudatosság-mentor

Gyakorold 21 napig a panaszkodás, ítélkezés, pletykálás nélküli életet.

Ha 21 napig megy, a szokásoddá fog válni. Kezdd el már ma, mire várnál?

Mit kell tenned, ha csatlakozni szeretnél?

1.Keress egy kényelmes karkötőt, amit mindig hordani fogsz.

  1. Kezdd el hordani a karkötőt valamelyik csuklódon.
  2. Ha észreveszed, hogy panaszkodsz, pletykálsz vagy kritizálsz valakit, tedd át a másik csuklódra a karkötőt és kezdd el előlről a 21 napot.
  3. Ha látod, hogy valaki panaszkodik, figyelmeztetheted, hogy ne tegye. De ha így döntesz, át kell raknod a karkötődet, hiszen te is panaszkodsz arra, aki panaszkodik.
  4. Tarts ki! Több hónapra is szükség lehet, hogy a 21 napot egyvégtében meg tudd csinálni. Viszont megéri, biztos Te is így gondolod.

Milyen pozitív változások várhatók, ha beleállsz és végig is csinálod?

Címkék:

 
 

?2022 júniusában indítottam el a MA kincsei műhely ingyenes online magazinját. Minden hónap elején elküldöm a hírlevél olvasóknak az aktuális számot. Az alapötletem az volt, hogy legyenek összegyűjtve ilyen formában az adott hónapban megjelent írások, videók a műhely oldalairól. Bevett gyakorlat, hogy minden hónapra ki van jelölve egy konkrét téma, és a műhely oldalain megjelenő írások, videók elég átfogó képet adnak önismereti szempontból az adott témáról. Azt gondoltam, hasznos lehet az, ha ezek a tartalmak tematikus számokban vannak összegyűjtve, és bármikor hozzáférhetővé válnak az érdeklődők számára. Minden egyes magazin számban találhatók olyan írások, videók, önismereti gyakorlatok is bónuszként, melyek az oldalakon nem szerepeltek. 

***Ha nem kapod még a magazint, és szeretnéd, iratkozz fel itt a honlapon a hírlevélre

✅Az eddigi számok tartalmából készítettem egy összegzést.

 
Korunk egyik legnagyobb problémája a rend felborulása többek közt a családi rendszerekben.
 
Mi a rend?
Visszakérdezek: Mikor mondod magadról, hogy rendben vagy?
Szerintem azt válaszolod erre, amikor a természetes, eredendő működésed szerint élsz.
Igen, így indultunk. Azóta annyi minden összekuszálódott, kibillent, rendetlenné vált. Hogy a rendet visszaállítsuk, meg kell találnunk újra a természetes működésünket.
Ehhez tanulnunk kell a rendről, hiszen elfelejtettük. Bert Hellingernek, a családállítás atyjának és az ő szellemiségét követő utódainak (pl. Peter Orban, Wilfried Nelles, Thomas Shäffer, gyakorló családállítók) tanításai, a családállítás módszere információkkal látnak el bennünket.
 
Marine Sélénee: Összekapcsolt sorsok - különböző végzetek című könyvének az alcíme: Szabaduljunk meg a megörökölt traumáktól a családállítás segítségével. Igen, látjuk, hogy kötnek bennünket a minták, görgetjük tovább az őseink traumáit. A családállítás valóban az a módszer, aminek a segítségével ezt megoldhatjuk.

 

A matriarchális és patriarchális társadalom traumákat okozott bennünk. Sebek keletkeztek, férfiban is, nőben is, apában is, anyában is, gyerekben is. Ezeket a sebeket jó lenne meggyógyítani magunkban és a közösségeinkben is. A morfogenetikus mezőben ki kellene cserélni a diszharmonikus energiákat támogató energiákra. Mindkét társadalmi berendezkedés életellenes. A matrilineáris társadalmi forma szolgálja az életet, ismeri el azt, a másik kettőhöz képest ez életelvű.

Az anyaseb és apaseb tabutéma volt eddig, nyíltan nem beszéltünk róla. Ennek az lett az eredménye, hogy rejtve maradt, észrevétlenül terjedt és a seb elmérgesedett, elfertőződött.

Belénk nevelt a társadalom gyerekként szülővédő programot, ezért nehezen nézünk rá erre a témára. A szüleinkről lerántani a leplet és meglátni, hogy ők is „csak” emberek. Felhagyni az idealizálásukkal, ugyanakkor nem nekik rontani a felismert hibázásaikért és vádlóként a saját bíróságunk elé állítani és ítéletet mondani róluk – ezt a magatartást is tanulnunk kell.

Arra használni a szülősebeinkkel való szembenézést, hogy megértsük, miért pont így kellett történnie és tudni levonni a tapasztalatokat és beintegrálni azokat – ezt is tanulnunk kell. Annyiszor bebizonyosodott már, hogy jó tanítványok vagyunk. Miért ne tudnánk hát ezt a tananyagot is megtanulni?

Kezdjük az anyasebeink gyógyításával. Hiszen a női minőségbe állás a legszükségesebb most, ehhez pedig elengedhetetlen az anyasebek gyógyítása.

 

Mit akarunk valójában?

női erőforrásainkkal élni tudni

női teljességünket megélni.

 

Mikor dolgozik benned az anyaseb?

 
A női minőségbe állást hoztam témának. Ez a passzivitást, befogadást, elfogadást jelenti. Hogyan tud ez megjelenni az életünkben? Nőknek is, férfiaknak is.
 
Az állítási napok végén fáradtnak szokták érezni magukat a résztvevők. Ha valóban jelen voltak, részt vettek.
 
Ez nem mindenkinek tetszik, hiszen délután 4 óra körül járunk, amikor távoznak a programról. Annyi idő van még a napból. Ráadásul szombat vagy vasárnap van, egész héten dolgoztak a munkahelyen, annyi teendő van otthon is, a háztartásban, kertes háznál a ház körül, akinek idős már a szülője, ott is lehetne mit tenni-venni, gyerekek vannak, unokák is, hajaj, mennyi teendő. Szakított pár órát a hétvégéből arra, hogy az állításokon részt vegyen, de több értékes órát már nem akar elpazarolni, gyerünk-gyerünk, menjünk, ténykedjünk.
 
Amikor azt mondom neki, örülj annak, ha fáradtnak érzed magad, nagyon dühös lesz rám. Mert azt a család még úgy ahogy elfogadja, hogy eljött pár órára, na de ha most hazamegy, és továbbra is pihen, hát azon már ki fognak akadni, azt ő már nem teheti meg. Főleg hogy a család ez idő alatt is, míg ő az állításon volt, tevékenykedett valami hasznosat, ő meg pihent.
 
Miért jó ez a fáradtság, mi ez valójában.
 

 
 
Mesteri önvalód élése akkor tud megvalósulni, ha önMAGad mestere vagy. Teljes mértékben uralod és irányítod az energiákat, hogy téged szolgáljanak a sors, a végzet, a karma korlátai nélkül. Nincs szükséged már semmire, mert mindened megvan. Nyilván ez egy folyamat eredménye, ki hol tart benne. Az ehhez eljutáshoz szükség van segítőkre. Tudjuk, hogy a válaszokat MAGunkban leljük meg, az ehhez eljutáshoz azonban szükség van segítőkre. Sokan azt mondják viszont, hogy az önismereti út magányos út, egyedül kell végigmenni rajta.
 
Te mit gondolsz erről: az önismereti fejlődés magányos út lenne?
 
Nézzük meg, hogy melyik része a magányos, és melyikhez szükséges igénybe venni segítséget.
 
Magányos abban az értelemben, hogy a bennünk zajló dolgokat csak mi magunk tudjuk megélni, egyedül, magunkban, legbelül.
Ezt nem teheti meg helyettünk más, át sem vállalhat belőle, részt sem tud venni benne. A válaszokat is MAGunkban kell keresnünk. Hogyan is találhatnánk meg a kérdésünkre a választ másokban. 
 
Mentorra pedig ahhoz van szükség, hogy ezen a befelé vezető úton segítséget kapjunk, valaki fogja a kezünket, irányban tartson, támaszt nyújtson, jelen legyen, megtartson bennünket ebben a folyamatban. Mert elhangolódtunk MAGunktól, és a visszahangolódás nem megy egyedül. 
 
Az nyilvánvaló, hogy a jelen helyzetben az embereknek szükségük van segítő szakemberekre, mentorokra. Ugyan van ennek jól bevált gyakorlata, de ez is annyira beszennyeződött mára, hogy akár elsülhet rosszul is a nagy igyekezet mentor és mentorált részéről is. Jó azt körültekintően megvizsgálni, mit is jelent mentornak és mentoráltnak lenni. 

 
Azt tapasztalom, hogy sokan méregbe gurulnak attól, hogy változásra, változtatásra ösztönözzük őket. Miért kellene mindenkinek változni? Változzon az, aki akar, a többi embert meg hagyják békén. Miért nem lehet elhinni azt, hogy neki pont jó úgy az élete, ahogy van.
 
Ezzel, hogy a változtatásra aggitáljuk, azt az érzést keltjük benne, hogy ő nem elég jó.
 
Mikor nem változtat egy ember? Ha nem fáj még neki eléggé -szokták mondani. Na hát őneki egyáltalán nem fáj, miért is kéne hogy fájjon. Igaz, hogy öröme sincs nagyon.
 
Mert ha nem is fáj semmi, örülni viszont tud, akkor az el tudja mozdítani az új felé.
 
Igazából a változás szükségessége nem jót vagy rosszat jelent. A változás a fejlődés következménye.

 

Te hogy vagy a kihívásokkal?

Én nemrégen még ugrottam a szó hallatán, de nem hagytam annyiban. Kíváncsi voltam rá, milyen gombot nyomott be rajtam.

Mit gondolsz, milyet? Kihívás=megfelelés.

Hát ez nem túl barátságos, ugye?

Szóval kapok egy feladatot, és elvárás, hogy azt csak jól csinálhatom meg, végig kell csinálnom, eredményt kell elérnem, és az is meg van határozva, hogy milyet. Vagyis itt semmi nem rólam szól, hanem bele vagyok szorítva egy keretbe, és olyannak kell lennem. Amilyen vagyok, az nem jó. Magamat nem tehetem bele.

Nem folytatom, bizonyára ismerős neked, ha te is kifutsz a világból a kihívás szó hallatán. Vagy éppen megijedsz tőle. Vagyis semmiképpen nem vonz, hanem éppen taszít.

Amikor benyomódik egy gombom, tudom, itt az ideje azt a téves hitrendszert megváltoztatni, ami kiváltotta. Tehát jelen esetben itt az ideje a kihívás szót másként értelmezni.

Címkék:

 
Egy kicsi színes hernyó éppen egy tópart mellett álló fűzfa lelógó leveléről meglátta tükörképét a vízben.

- Ez lennék Én? Ez most szép? Mihez hasonlítok? Vágyam, hogy egy pillangóhoz hasonlítsak. Bárcsak lennének színes nagy szárnyaim. És tudnék repülni. De a tükör nem ezt mutatja. Mit kell tennem, hogy azzá váljak, ami szeretnék?

Címkék:

 

Avagy családállítás alapcsaládra/gyerekkori családra állítás >>>Helyem a gyerekkori családomban.

Most az egyik legalapvetőbb vágyunkról írok: kiteljesedett gyereknek és szülőnek lenni. Fókuszáljunk a családi szerepeinkre, az apa, anya és a gyerek szerepre. Újra és újra elmondom, hogy ez az alap. Akárhány éves vagy. Hogy gyerekként a helyeden állj a születési családodban.

Ha ez rendben van egy rendszerben, lehet rá építkezni. Gyökerek nélkül nem lehet repülni – ahogy Hellinger mondja. A gyökereket jó lenne felfedeznünk, megszabadítani attól, ami árt neki és gyengíti, és akkor a gyökerekből a szárnyakba áradhat az erő. Az erő, amivel beleállhat a saját életébe a felnőtt gyerek és eleget fog tudni tenni a feladatainak, ki tudja bontakoztatni egyediségét, különlegességét. Nyilvánvaló, hogy ehhez biztos alapok kellenek. Azok megszerzéséhez pedig az elején kell kezdeni. Itt az a gyerekkori család. Ha ott mindenki a helyén áll, elismerik egymást, kiegyensúlyozottan áramlik az adás és kapás energiája, akkor a gyerek biztos alappal tud a felnőtt életébe indulni.

 

1. oldal / 3

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel a hírlevelemre, ha érdekel az önismeret és szeretnél értesülni az írásaimról és a programokról. 

 Ma Kincsei | Mercz Andrea © 2021 Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.